Karanlık Viktorya Döneminde Dickens’ın Mumları: Christmas Books eserindeki Ortak Semboller - Üstün Kaya, Senem (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, karanlık Viktorya döneminde Noel ruhunu yeniden canlandıran Charles Dickens’ın Christmas Books eserindeki ortak sembolleri biçemsel olarak incelemektir. Dickens dönemi insanları, karanlık bir dünyada, Endüstri Devriminin derin etkilerini yaşarken, endüstrileşme, yoksulluk, sınıf ayrımı ve değişen değerlerin sonuçlarından müzdariptiler. Duyarlılığı insan doğası ile birleştiren Dickens, Noel hikâyelerinde, İngiliz yaşamında unutulup giden bir kutlamayı yeniden canlandırmıştır. Karanlık Viktorya dönemi ile harmanlanan bu Noel ruhu ile Dickens, okuyucularına arzulanan daha iyi bir gelecek resmetmiştir. Dickens’ın üslubu, aile uyumu, bağışlama, yardımseverlik, mutluluk, merhamet ve Noel neşesi konuları ile okuyucusunu eğlendirirken, toplumdaki uyuşmazlıkları ve insanlığın hatalarını sorgulama ve yargılamayı sağlar. Ancak, derin yapıda, mesajlarını açık bir şekilde vermek yerine, Charles Dickens, beş Noel hikâyesindeki sembol kullanımı ile okuyucularını vermek istediği mesaja yönlendirir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışma Dickens’ın, Christmas Books eserindeki hikâyeleri aracılığıyla, karanlık Viktorya döneminde hapsolmuş okuyucuları için bir mum yaktığını gösteren ortak sembolleri açıklamayı amaçlar.