Öz Değerlendirmenin Etkisi: Üniversite Seviyesindeki İngilizce Yazı Yazma Dersi Üzerine Bir Durum Çalışması - Kızıl, Vedat; Yumru, Hülya (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Bu makale üniversite İngilizce hazırlık seviyesinde yabancı dil olarak İngilizce yazı yazma derslerinde öz değerlendirmenin faydalarını saptamayı amaçlayan 7 haftalık bir durum çalışmasının bulgularını sunmaktadır. Çalışma, bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık bölümünde okuyan ve B1 seviyesinde olan 5’i kız 12’si erkek olmak üzere toplam 17 öğrenci ile gerçekleştirildi. İlk olarak öğrencilere yazılı bir metni değerlendirilmede kullanılan rubrikler tanıtıldı. Sonra öğrenciler her hafta yazı yazdıkça, ilk üç hafta haftalık bir paragraf ve sonraki dört hafta haftalık bir deneme, öğrencilerden kendi yazılarını uygun rubrikleri kullanarak değerlendirmeleri ve sonra öz değerlendirme formlarını doldurmaları istendi. Ayrıca, çalışmanın ilk haftası ve son haftasında öğrencilere toplamda iki kez aynı anket uygulandı. İlk anketin amacı öğrencilerin yazı yazma hususunda kendi güçlü ve zayıf yönlerini teşhis edip edemediklerini, yazı yazma kısa sınavlarında kullanılan değerlendirme ölçütlerini anlayıp anlayamadıkları ve de öğretmenleri tarafından verilen geribildirimleri anlayıp anlayamadıklarını incelemekti. Son gün yapılan anketin amacı ise öğrencilerin bu yedi haftalık çalışma sonucunda fikirlerini değiştirip değiştirmediğini görmekti. Çalışmanın sonuçlarına göre öğrenciler, kullanılan rubrikleri zamanla daha iyi anladılar. Her hafta yapılan öz değerlendirme çalışmaları sayesinde kendi öğrenimlerine karşı daha fazla sorumluluk duygusu geliştirdiler. Ayrıca kendi performanslarının hem güçlü yanlarını hem de zayıf yanlarını saptayabilip buna göre çözümler ürettiler. En nihayetinde kendi öğrenimlerinde daha çok özerk hale geldiler.