Laiklik İlkesi Kapsamında Yapılan Çalışmaların VOSviewer İle Bibliyometrik Analizi - Emiroğlu, Atiye (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu çalışmayla Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden olan laiklik il-kesi kapsamında akademik literatürün gelişimini bibliyometrik analiz ile incelemek, araştırmacılara yol gösterici özellikte literatür bilgisi sunmak amaçlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muasırlık seviyesine ulaşmasının hedeflendiği Atatürk İlkeleri konusunda Türkiye’de alanda bibliyometrik analiz çalışmaların azlığı literatüre katkı sağlanması açısından çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu amaçla Web of Science veri tabanında 1975-2013 yılları arasında “secularism” ile ilgili erişilen ve “secularism”, “post-secularism”, “laicite”, “political secularism”, “laicism”, “Turkish Secularism”, “religious freedom” anahtar kelimeleri ile bulunan 4.412 makale incelenmiştir. Bu makaleler alanlarına, yayın yıllarına ve atıf sayılarına göre analiz edilmiştir. Söz konusu makalelerden tarih alanında olan 326 makalenin; ortak yazar analizi, yazar atıf analizi, ülke atıf analizi, anahtar sözcük analizi VOSviewer (Versiyon 1.6.19) paket programında bibliyometrik haritalama ile yapılmıştır. Bulgular; laiklik kavramının en çok din, İslam, sekürlerleşme, modernlik, Katoliklik ve dini özgürlük kavramları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. İncelenen makaleler arasında diğer alanlara kıyasla tarih alanında yapılan çalışmaların azlığı dikkat çekicidir.