Bakışın Ardındaki Perde: Güç, Kimlik ve Algıda Disiplinlerarası Perspektifler - Tanrıvermiş, Şenay (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu kapsamlı inceleme, bakış kavramının çok yönlü boyutlarına der-inlemesine bir yolculuğa çıkarak, farklı bağlamlarda bireysel ve kolektif kim-likler üzerindeki etkilerini inceliyor. Erken çocukluk gelişiminden başlayarak varoluşçuluk, sinematik gerçekler ve edebi analizlere kadar, metin felsefi, psikolojik ve sosyokültürel perspektiflere değiniyor. Bakış kavramının nasıl güç dinamikleriyle iç içe geçtiğini ve kimlik oluşturmada, arzuda ve gerçekliğin inşasında oynadığı rolleri sorguluyor. Lacan’ın içgörülerinden yararlanarak metin, illüzyonları, bütünlük arayışını sinematik eserlere de değinerek ışık tutuyor. Feminist eleştirilerden ve psikanalitik incelemelerden kaynaklanan edebi bakış açıları, bakışın karmaşıklıklarını çözümlerken cinsiyet, fetişizm ve güç ilişkilerine dair konulara değiniyor. Tartışma, top-lumsal boyutlara kadar uzanarak, bakışın ’hayali coğrafyalar’ ve ’hayali topluluklar’ yaratmaya nasıl katkıda bulunduğunu inceliyor; bu bağlamda, Batı’nın egemenliği ve doğuculuğa odaklanıyor. Sonuç bölümü, bakışın evrensel gücünü vurgulayarak, edebiyattaki kutsal algılarla güncel medyadaki yaygın etkisi arasında bağlantılar kuruyor. Genel olarak, bu çalışma, bakışın karmaşıklıkları üzerine derin bir soruşturmayı içeriyor ve insan deneyimleri ile toplumsal yapılar üzerindeki yaygın etkisini ortaya koyuyor.