Menâkıbu Bağdâd ve Müellifinin Kimliği Meselesi - Dündar, Abdulhamit (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu çalışma, Abbâsîlerin son döneminde Bağdat’ın fiziki yapısına dair nadir bilgiler içeren ve hıtat türü muhtasar bir eser olan Menâkıbu Bağdâd’ın müellifinin tespitine odaklanmaktadır. 1924 yılında Muhammed Behcet el-Eserî tarafından ilk kez yayınlanmasının ardından, eserin İbnü’l-Cevzî’ye nispeti hususunda farklı görüşler ortaya atılmıştır. Menâkıbu Bağdâd’ın İbnü’l-Cevzî’den başka oğlu Yusuf’a, torunu Abdurrahman’a ve ismi bilinmeyen bir 7/13. yüzyıl müellifine ait olduğu iddiaları öne sürülmüştür. 2008’de Muhammed Abdullah el-Kadahât tarafından gerçekleştirilen ikinci neşirde ise geçerli herhangi bir tarihi kanıt bulunmamasına rağmen eserin müellifi İbnü’l-Fuvatî gösterilmiştir. Eserle ilgili tartışmanın bir bölümünü de bu metnin İbnü’l-Cevzî’nin Menâkıbu Bağdâd adlı eserinin özeti olduğu iddiası oluşturmaktadır. Çalışmada, Menâkıbu Bağdâd’ın müellifi hakkında ileri sürülen farklı görüşler kapsamlı bir incelemeye tabi tutulmuş; mevcut eserin, İbnü’l-Cevzî’nin yazdığı ve daha kapsamlı bir kitap olduğu düşünülen Menâkıbu Bağdâd adlı eserin özeti olduğu iddiası da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Metin analizi ve rivayetlerin karşılaştırılması yöntemleriyle eser çok yönlü bir incelemeye tabi tutularak müellifin kimliği belirlenmeye çalışılmıştır.