NATO’nun Genişleme Politikasının Ontolojik Güvenlik Çerçevesinde Analizi: İsveç ve Finlandiya Örneği - Tokatlı, Seda Gözde (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Soğuk Savaş sonrası dönemde tehditlerin çeşitlenerek arttığı yeni yapısal düzende NATO’nun (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü) güvenlik stratejile-rinde köklü değişimler yaşanmıştır. Yeni güvenlik ortamında, NATO’nun ko-lektif güvenlik stratejisinden küresel güvenliğe doğru giden sürecinde açık kapı politikası önemli bir rol oynamıştır. Özellikle, 2022 yılında başlayan Rus-ya-Ukrayna Savaşı sonrasında ulusal güvenliği tehdit altında olan ülkelerden İsveç ve Finlandiya NATO’nun açık kapı politikasından fayda sağlamayı amaçlamış, NATO’nun kolektif savunma stratejisi ön plana çıkmış ve NATO, İsveç ve Finlandiya’ya bir güvenlik perdesi görevi görmüştür. Tarafsızlık stra-tejisinden vazgeçerek ulusal kimliğini yeniden yenilemek durumunda kalan bu iki ülke NATO üyesi olmayı ve kendi ontolojik güvenliklerini garanti altına almayı amaçlamıştır. Bu çalışma, NATO’nun değişen koşullar karşısında izle-diği yeni stratejilerin önemini ortaya koyarken, İsveç ve Finlandiya’nın fiziksel güvenliklerinin yanında ontolojik güvenliklerinin sağlanmasında NATO’nun oynadığı yapıcı role önemle değinecektir. Ulusal kimliğin değişen koşullarda yeniden inşa edilebileceği bu çalışmada kapsamında ele alınacaktır. Bu çalış-ma, devletlerin dış politika davranışlarında ulusal güvenlik veya çıkar kavra-mının günümüzde hala etkisini koruduğu yöndedir.Bu çalışmada, nitel veri toplama teknikleri kullanılarak toplanan veriler üzerinden çözümlemeler yapı-lacak ve elde edilen verilere uygun teorik açıklama getirilecektir.