Birleşik Krallık’ın Çin ile Dönüşen Siyasal İlişkileri ve Değişimin Temel Dinamikleri (2013-2023) - Altun, Serdar (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu çalışma Birleşik Krallık’ın Çin ile olan siyasi ilişkilerini incelemektedir. Bir dönem ikili ilişkilerin Altın Çağ’ını yaşadığı iddia edilmekteydi. Ancak, bu yüksek düzeyli söylemlerden sadece birkaç yıl sonra, ilişkiler olumsuz yönde önemli bir değişim geçirmiş ve bu değişim günümüze kadar gide-rek kötüleşen bir şekilde devam etmiştir. Bu makalenin temel odak noktası, 2013-2023 yılları arasındaki süreçte ilişkilerin geçirdiği dönüşümdür. Çalışma, Birleşik Krallık’ın yükselen bir büyük güç olan Çin karşısındaki siyasi/diplomatik konumlanışını daha iyi anlamak için söz konusu yıllardaki ilişkilerin sistematik bir anlatısını sunmayı amaçlamaktadır. Girişten sonraki ilk bölümde, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemin ortaya çıkışı ve evrimi ile birlikte söz konusu dönüşümün ilk işaretleri ele alınmaktadır. Sonrasında, Çin’in yurtiçi ve yurtdışındaki agresif uygulamaları ve Birleşik Krallık içinde Çin’le bağlantılı olduğu iddia edilen nüfuz ve casusluk faaliyetleri etrafında dönen temel siyasi meselelere değinilmektedir. Son olarak, Birleşik Krallık’ın Çin ile yaşadığı siyasi sorunlarla ilgili olarak uygulamaya koyduğu yeni koruyucu önlemler tartışılmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışmadaki temel bulgular Birleşik Krallık’ın Çin ile siyasi ilişkilerindeki mevcut gidişatı daha anlaşılır kılmayı hedefleyen bir yaklaşımla tartışılıp özetlenmiştir.