Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (TYT ve AYT) 2018-2023 Arasında Çıkan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analizi - Çeliktaş, Hasan Sabri (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu çalışmada Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (DKAB) dersinde çıkan soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomi-si’ne (YBT) göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2018-2023 yılları arasında uygulanan Temel Yeterlik Testi (TYT) ve Alan Yeterlik Testi (AYT) sınavlarında DKAB dersinde çıkan toplam 66 sorunun YBT’nin bilişsel süreç ve bilgi boyutundaki dağılımları analiz edilmiştir. Bilişsel alanı ölçmek için kullanılan seçme testlerindeki soruların farklı seviyelerde ve dengeli bir şekil-de hazırlanması gerekmektedir. DKAB sorularının da hangi seviyede olduk-larının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Soruların seviyesinin belirlenme-sinde YBT kullanışlı bir taksonomidir. Nitel araştırma yöntemi esas alınarak durum çalışması desenine göre yapılandırılan çalışmada, verilerin toplanma-sında ve analizinde doküman incelemesi tekniğinden yararlanılmıştır. Çalış-manın neticesinde ilgili yıllarda çıkan DKAB sorularının bilişsel süreç boyu-tunda hatırlama ve anlama basamaklarında yoğunlaştığı sonucuna ulaşıl-mıştır. Bu iki basamak alt düzey bilişsel seviye olarak kabul edilmektedir. Üst düzey bilişsel seviyede çözümleme basamağı hariç diğerlerine yer veril-memiştir. Bilgi boyutunda ise olgusal ve kavramsal bilgi basamakları ağırlık-tadır. Ortaya çıkan bu sonuç TYT ve AYT sınavlarında çıkan DKAB soruları-nın Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’nin her iki boyutunda da dengeli bir şe-kilde dağılmadığını göstermektedir.