Sinemayla Öğrenme: Eğitimde Görsel Hikâyeleştirmenin Gücü - Ozturk, Ali (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, sinemanın özel eğitimdeki rolünü ve eğitim süreçlerine sağladığı katkıları incelemektedir. Sinemanın, sunduğu görsel ve işitsel uyarıcılar ara-cılığıyla bireylerin sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine önemli ölçüde katkı sağladığı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, sinemanın özel eği-timde kullanımının tarihsel süreç içerisindeki evrimi ele alınmış ve eğitim teknolojilerinin gelişimi doğrultusunda günümüzdeki konumu değerlendi-rilmiştir. Bununla birlikte, sinemanın eğitim süreçlerine sunduğu avantajla-rın yanı sıra, duyusal hassasiyeti bulunan bireyler açısından ortaya çıkabile-cek olası zorluklar da analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sinemanın özel eğitimde yenilikçi ve etkili bir öğretim aracı olarak değerlendirilmesi gerekti-ğini göstermektedir. Sinemanın sağladığı avantajlar arasında, bireylerin du-yusal ve bilişsel süreçlerini harekete geçirme kapasitesi ile günlük yaşam deneyimlerine yönelik farkındalık kazandırma işlevi öne çıkmaktadır. An-cak, yoğun görsel ve işitsel uyarıcıların duyusal hassasiyeti olan bireyler üzerinde yaratabileceği olası olumsuz etkiler de göz önünde bulundurul-muştur. Bu doğrultuda, çalışmada sinemanın özel eğitimde sunduğu katkı-ların daha etkili hale getirilmesine yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Sonuç olarak, sinemanın yalnızca akademik ve bilişsel öğrenmeyi destekle-yen bir araç olmanın ötesinde, bireylerin sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlayan bütüncül bir eğitim yöntemi olarak değerlendirilmesi gerekti-ği sonucuna ulaşılmıştır.