Sohbet Robotlarının Akademik Yetersizliği Olan Bireylerin İletişim Deneyimlerine Etkisi - Ceylan Apaydın, Şebnem; Ersöz, Abdullah Ragıp (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, öğrenme güçlüğü tanısı konmamış; ancak dersi öğrenmede problem yaşayan, derste düşük akademik beceri ve düşük per-formans gösteren öğrencilerin, dijital iletişim teknolojileri bağlamında, yapay zekâ destekli sohbet robotları ile etkileşimlerini incelemektir. Araştırma, bu bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları çözmek için hangi ileti-şim yöntemlerini tercih ettiklerini, sohbet robotlarıyla etkileşim kurarken yaşadıkları deneyimleri, hissettikleri olumlu duyguları ve bu etkileşimlerde karşılaştıkları zorlukları ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma modeli olarak durum çalışması seçilmiş, 21 katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiş-tir. Sohbet robotlarının bir alternatif olarak nasıl kullanıldığını araştırmak amacıyla katılımcılardan yapay zekâ ile iletişim kurmaları istenmiş ve görüş-leri alınmıştır. Bulgular doğrultusunda katılımcıların bir kısmı, sohbet robot-larının kendilerine özgürce soru sorma imkânı sunduğunu, güven ve mutlu-luk duygusu verdiğini ifade etmiştir. Bazı katılımcılar ise arzu edilen doğru-luk seviyesine ulaşmada yaşanan zorluklar ile duygusal konularda yaşanan zorlukları ifade ederek, sohbet robotlarının bazen sınırlayıcı olabileceğini vurgulamıştır. Yapay zekâ destekli sohbet robotlarının bireylerin ihtiyaçları-na daha hızlı ve isabetli yanıt verebilecek şekilde geliştirilmesi, kullanıcı de-neyimini iyileştirebilmesi, araştırmanın önerileri kısmında paylaşılmıştır.