Özel Eğitim Öğretmenlerinin İş -Yaşam Dengesi Üzerine Bir Araştırma - Vural, Mehmet Fatih (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, özel eğitim öğretmenlerinin iş-yaşam dengesini nasıl sağla-dığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve Antalya’nın Alanya ilçesindeki özel eğitim kurumla-rında görev yapan 15 öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış-tır. Bulgular, özel eğitim öğretmenlerinin iş-yaşam dengesi sağlamada ciddi zorluklarla karşılaştığını göstermektedir. Öğretmenler, özel gereksinimli öğ-rencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için ekstra çaba harcadıklarını ve bu durumun iş yüklerini artırdığını belirtmişlerdir. Özellikle kariyerlerinin başındaki öğretmenler, yoğun iş yükü ve stres nedeniyle dengeyi kurmada daha fazla zorlandıklarını ifade ederken; deneyimli öğretmenlerin zamanla stratejiler geliştirdiği ve denge sağlamada daha başarılı olduğu gözlemlen-miştir. Ayrıca, evli ve çocuk sahibi öğretmenlerin iş-yaşam dengesi kurma konusunda bekar meslektaşlarına göre daha fazla zorluk yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin iş yükünü hafifletmek amacıyla des-tek personeli sağlanması, görev paylaşımının teşvik edilmesi ve öğretmenle-re psikososyal destek hizmetlerinin sunulması önerilmektedir. Bu tür destek-lerin, öğretmenlerin mesleki tatminini ve genel yaşam kalitesini artıracağı düşünülmektedir. Sonuç olarak, özel eğitim öğretmenlerinin iş-yaşam den-gesi sağlama sürecinde karşılaştıkları sorunların çözümü için kurumsal poli-tikaların geliştirilmesi, esnek çalışma düzenlemeleri ve düzenli geri bildirim mekanizmaları önem arz etmektedir.