Ders Dışı Etkinliklerin Hatay’daki Depremzede Öğrenciler Üzerindeki Etkisinin Öğretmen Görüşlerinden Hareketle İncelenmesi - Özçelik, Taner; Yiğit, Selim (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışmada 6 Şubat Depremi’nin ardından şekillenen eğitim öğretim ortamlarında gerçekleştirilen ders dışı etkinliklerin Hatay’daki depremzede öğ-rencilerin üzerindeki etkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma, nitel araş-tırma yöntemi kullanılarak ve nitel araştırma yöntemlerinden durum tespiti deseni temel alınarak yapılandırılmıştır. Araştırma kapsamında, Hatay’ın Samandağ ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan 16 öğretmenle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Buna göre yapılan ça-lışma sonunda ders dışı etkinliklerin öğrencilerin akademik başarısı ve sosyal gelişimi açısından olumlu bir etkiye sahip olduğu; depremzede öğrencilerin kendini daha rahat ifade edebilme, stres, kaygı ve korkudan uzaklaşabilme-leri; yaşadıkları travmatik durumu kolay atlatabilmeleri açısından bu tür etkinliklere ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bunun yanında ders dışı etkinliklerin gerçekleştirilirken veli faktörü, ulaşım yetersizliği, ma-teryal eksikliği, artçı depremlerin devam etmesi gibi güçlüklerle karşılaşıldığı da tespit edilmiştir.