Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kapsamında Müzik Eğitiminde Yapay Zekâ Kullanımına Yönelik SWOT Analizi - Ozdemir Selcuk, Vildan (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında müzik eğitiminde yapay zekâ kullanımına yönelik mevcut du-rumu analiz ederek, bu alandaki güçlü ve zayıf yönleri, karşılaşılan fırsatları ve olası tehditleri mevcut literatür ve ulusal politika belgeleri çerçevesinde ortaya koymaktır. Bu bağlamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin Öğretim Programları Ortak Metni esas alınmış; çözümlemeler, söz konusu metinde belirtilen genel ilkeler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Millî Eği-tim Bakanlığı’nın resmî belgeleri ile 2023–2025 yılları arasında yayımlanmış, doğrudan eğitimde veya özelde müzik eğitiminde yapay zekâ kullanımını ele alan akademik çalışmalar incelenmiştir. SWOT analizi bulguları, yapay zekâ tabanlı müzik eğitiminin TYMM’nin vizyonu ile yüksek düzeyde uyum gösterdiğini ortaya koymaktadır. Güçlü yönler arasında kişiselleştirilmiş öğ-renme deneyimleri, öğrencilerin yaratıcılıklarını destekleme, dijital yetkinlik-lerin geliştirilmesi ve öğretmenlerin iş yükünü azaltma kapasitesi yer almak-tadır. Fırsatlar ise hibrit ve çevrimiçi öğrenme modellerini zenginleştirme, küresel işbirliklerini güçlendirme ve yaşam boyu öğrenmeyi destekleme po-tansiyelini içermektedir. Bununla birlikte, teknolojik altyapı eksiklikleri, eri-şim eşitsizlikleri, insan etkileşiminin azalması, yüzeysel bilgi sağlama, veri gizliliği kaygıları ve telif haklarına ilişkin belirsizlikler zayıf yönler ve tehdit-ler olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, yapay zekânın müzik eğitimine entegrasyonu, TYMM’nin değer temelli ve kapsayıcı eğitim vizyonunu des-tekleyebilecek fırsatlar sunarken; aynı zamanda dikkatle yönetilmesi gereken etik, pedagojik ve teknolojik sınırlılıkları da beraberinde getirmektedir. Araş-tırma, yapay zekânın müzik eğitimi bağlamındaki olası katkı ve risklerini çok boyutlu biçimde ele alarak, TYMM’nin dijital çağın gereklerine uyum sağlama sürecine ilişkin dengeli bir değerlendirme sunmaktadır.