Tarâbîşî’nin Hadis Rivayet Tarihi ile İlgili Bazı Görüşlerinin Tenkidi ve Değerlendirilmesi - Ertaş, Hikmetullah (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2026)
Hz. Peygamber (s.a.s.) ve hadisleri, yalnızca Müslümanların değil, gayri-müslim araştırmacıların da dikkatini çekmiş; bu alanda pek çok çalışma ya-pılmıştır. Gayrimüslim araştırmacıların hadis hakkındaki tenkit ve değerlen-dirmelerini inceleyen çok sayıda makale ve tez bulunmaktadır. Bu araştırma da benzer şekilde, Müslüman olmayan bir düşünür olan Georges Tarâbîşî’nin (ö. 2016) Min İslâmi’l-Kur’ân ilâ İslâmi’l-hadîs adlı eserindeki hadis ilmine yöne-lik görüşlerini ele almaktadır. Tarâbîşî’nin, hadis rivayet tarihine dair ileri sür-düğü; tarihsel süreçte hadislerin niceliksel olarak arttığı ve isnâd sisteminin yerleşmesiyle metin tenkidinin ihmal edildiği şeklindeki iddiaları değerlendi-rilmiştir. Araştırmada, erken dönem hadis sayılarının hem klasik kaynaklar hem de çağdaş dijital veri tabanları ışığında yaklaşık beş bin civarında sabit kaldığı; sonraki dönem hadis koleksiyonlarında yer alan gayr-i mükerrer riva-yetlerin de bu sayıya yakın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Tarâbîşî’nin metin tenkidinin tamamen göz ardı edildiği iddiasının tarihsel verilerle örtüşmediği; bilakis metin tetkiki uygulamalarının sahâbe döneminden itibaren mevcut olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, Tarâbîşî’nin değerlendirmelerinin birçok yönüyle Goldziher, Schacht ve Juynboll gibi oryantalistlerin yaklaşımla-rıyla paralellik gösterdiğini ortaya koymaktadır.