Sektöründe Örgütsel Bağlılık: Doğu Karadeniz Bölgesinde Özel Bir Banka Örneği - Asiltürk, Ayşe; Ulusoy, Mesut Esat; Ulusoy, Eda (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Örgütsel bağlılık kavramı, çalışanların örgütsel amaç ve değerleri kabul etmede güçlü bir inanca sahip olması; örgüt yararını dikkate alarak üst düzey çaba harcama arzusu ve örgüt üyeliğini sürdürme yönünde güçlü bir istek duyması olarak tanımlanmaktadır. Literatürde örgütsel bağlılık ile ilgili değişik sınıflandırmalar yapılmış olmakla birlikte duygusal bağlılık, zorunlu bağlılık ve normatif bağlılık alt boyutları üzerinde durulmuştur. Bu çalışma Türkiye’deki katılım bankacılığı literatürüne katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren özel bir katılım bankasındaki toplam 53 banka çalışanı üzerinde Allen ve Meyer (1990) geliştirdiği ve Wasti (2000) tarafından Türkçe’ye uyarlanan örgütsel bağlılık anketinin uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesini içermektedir. Araştırma sonucunda banka çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeyleri ile medeni durum, cinsiyet, çalışma süresi, unvan, gelir düzeyi değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışanların örgütsel bağlılık puan ortalamaları değerlendirildiğinde duygusal bağlılık puan ortalamalarının, zorunlu ve normatif bağlılık puan ortalamalarına göre daha fazla olduğu görülmüştür.