Fıkıhtan Faşizme: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Günah ve Suç Çeviren Hamdi Çilingir, İstanbul: Ekin Yayıncılık 2018. - Kahraman, Zeynep (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Hukuk, adalet ve vicdan insanlığın kaderini ve kederini belirlemeye devam ediyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreçte ceza hukukunun geçirdiği değişimler, reformlar ve bu safhalarda devlet, birey, toplum ve dinin yeniden tanımlanıp konumlandırılması, nihayetinde de faşist bir ceza hukukunun kabul edilmesi... Tüm bu aşamalar, içinde yaşadığımız dönemin parametrelerini belirlemiştir. Kanunlar, toplumun muhafazası ve devamı; ıslahı ve iyileşmesi için elbette gereklidir; fakat kanun, toplumu ve bireyi değil de bizatihi kendisinin muhafazası ve idamesi için var ise toplum ve bireyin mevcudiyeti devletin gölgesinde kalıyorsa, devlet tek mağdura dönüşüyorsa, hukuk varoluş nedeninden bir hayli uzaklaşmış demektir.