II. Abdülhamid Dönemi Basın Hayatında Görsel Temsiliyet Bağlamında Basın Yayın Hareketi İncelemesi, Servet-i Fünun Mecmuası Örneği - Uğuş, Mikail (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın kapsamı, Servet-i Fünûn mecmuasının 1891-1909 yılları arasında yaptığı yayınlardır ve bu yayın organında gerçekleştirilen görsel yeniliğin basında daha fazla yer bularak hâkim konuma gelişidir. Temel olarak da “Meşruiyet problemi yaşayan devlet ve yönetim erki olarak sultanın kendisinin bu yayın organı üzerinden yaptırmayı düşündüğü yayınların bileşenleri nelerdir?” sorusu sorulmuş ve buna cevaplar verilmeye çalışılmıştır. II. Abdülhamid dönemi basınında Servet-i Fünûn dergisi ayrı bir yere sahiptir. Çalışmanın ana hipotezi olarak görselliğin kullanımı ile Servet-i Fünûn dergisinde Sultan II. Abdülhamid’in ve Bâbıâli’nin desteği ile kontrollü kurumsal bir propaganda çalışması olduğu ortaya konulacaktır. Tanzimat döneminde başlayan modernleşme süreci II. Abdülhamid döneminde de devam ederek geleneksel modernleşme anlayışıyla bir birliktelik arz etmektedir. Bunlardan dolayı yapılan tüm görsel yenilikler ile meşruiyet sorununa çözüm aranması faaliyetleri devlet destekli ve kurumsal bir propaganda aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Makale boyunca basın yayın organı ile propaganda çalışmalarına örnekliği sorgulanacak olup II. Abdülhamid dönemi hayati konularına farklı bakış açısı ile yaklaşma hedefindedir.