Fransız Müsteşrik François Déroche’un Mushaf Yazmaları Çalışmalarına Dair Birkaç Not - Harman, Ahmet (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Medeniyetimizin entelektüel müktesebatının günümüze ulaşan önemli miraslarından olan yazma eserler büyük ehemmiyeti haizdir. Bu ehemmiyet öncelikle eserin muhtevası ardından tarihî eser niteliği taşıması noktasında tezahür etmektedir. Hem İslam dünyasından hem de Batı’dan pek çok kurum ve isim bu kültürel zenginliği araştırma konusu yapmıştır. Bu manada Batı’da yazma eserler (Kodikoloji) denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan François Deroche bu sahada hem telifleri hem de dünyanın farklı yerlerinde verdiği seminerler vesilesiyle ilgileri üzerine çekmiştir. Daha çok mushaf yazmaları üzerinde araştırmalar yapmış olan Deroche’un telifleri de genel itibariyle mushaf yazmaları araştırmaları üzerinedir.