Türk Mektupları Kanuni Döneminde Avrupalı Bir Elçinin Gözlemleri (1555-1560). Busbecq, Ogier Ghiselin de - Kalkan, Cemal (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
İlk kez 1595 yılında Paris’te Latince olarak basılan Türk Mektupları, tarihçi olmayan okurlar dikkate alınarak özet halindeki İngilizce tercümesinden Türkçe’ye çevrilmiştir. Kitap, yazarın dostu ve meslektaşı Macar asıllı diplomat Nicholas Michault’a yazdığı mektupların derlemesidir. Fransa’nın Hollanda sınırında yer alan Lille şehrinde doğan (1522) Busbecq, Devlet-i âliyye ile Avusturya arasında devam eden sınır anlaşmazlığını çözmek üzere görevlendirilen bir elçidir. Görevini tamamladıktan sonra Avrupa’da Katoliklerin saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmiştir (1592).