"Osmanlı’da Ulumi Arabiyye - Alimler, Eserler ve Meseleler" Adlı Sempozyum Üzerine Bir Değerlendirme - Harman, Ahmet (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2021)
Osmanlı dönemi Arap dili ilimleri tarihi açısından yeterince araştırılmamış bir dönem olması yanında tamamen duygusal gerekçelerle ilim tarihinin dışına itilmeye çalışılan bir dönemdir. En başta Osmanlı’nın Arap topraklarında işgalci vasfıyla bulunduğu ve bunun neticesinde Arapça’nın devlet politikası kapsamında ötekileştirmeye maruz kaldığı, şerh ve haşiye türü eserlerle klasik dönemin tekrarı mahiyetinde eserlerin kaleme alınmış olduğu bu meyanda ortaya atılan iddialardan yalnızca birkaçıdır. Ne var ki yıllardır ortaya atılan bu art niyetli sorular malesef yakın zamanda yapılan çalışmalarla cevaplarını bulmaya başlamıştır. İsar vakfı tarafından Osmanlı’da Ulumi Arabiyye adıyla düzenlenen mevzubahis sempozyum ülkemizde bu minvalde düzenlenmiş olan ilk organizasyon olma özelliğini taşımakta olup bu minvalde yapılacak olan pek çok çalışmaya öncülük edeceği anlaşılmaktadır.