EMT Çevirmen Yeterliklerinin Piyasada İstenen Kriterlerle Karşılaştırılması: Türkiye Örneği - Durmuş, Serap (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Bu çalışma, Türkçe çevirmenlerin küresel pazarda istihdam edilebilirliğine ilişkin bir iç görü sağlamak için Türkiye pazarında aranan çevirmen yeterliliğini araştırmayı ve bunları Avrupa Birliği tarafından belirlenen en yaygın yeterliliklerle karşılaştırmayı amaçlamaktadır. İlk bölüm, genel olarak yeterlilik kavramını sunarken, ikinci bölüm, AB tarafından önerilen yeterliliklere özel vurgu yaparak, çevirmen yeterliliğini çeşitli perspektiflerden ele almaktadır. Daha sonra analiz yöntemi detaylandırılmıştır. Son olarak bulgular grafiklerle sunulmuş ve tartışılmıştır. Bu çalışma, EMT uzman grubu (AB) tarafından listelenen yetkinlikler ile piyasada talep edilen yetkinlikler arasındaki farkları tespit etmek amacıyla içerik analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bilgisayarlı işlemeye uygun kodların oluşturulması mümkün olmadığı için analiz manuel olarak yapılmıştır. Analiz edilecek veri olarak Kasım - Aralık 2021 döneminde tanınmış bir iş arama motoru olan www.kariyer.net’te yayın-lanan iş ilanları seçilmiştir. Reklamlar, Web kazıma için kullanılan bir Python kitaplığı olan Beatifulsoup aracılığıyla alınmıştır. Daha sonra ulaşılan reklamlar Avrupa Birliği tarafından sıralanan yeterlilik kriterlerine göre kodlanmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye pazarına yönelik olarak internette yayınlanan ilanlarda talep edilen çevirmen yeterlikleririnin, EMT kriterlerinin çoğunu karşılamadığı görülmüştür. İlanlara bakarak kendine mesleki yol çizen çevirmenlerin küresel pazarda işe alınabilirliği tehlikeye girebilir.