Karanlık Viktorya Döneminde Dickens'ın Mumları: Christmas Books eserindeki Ortak Semboller - Üstün Kaya, Senem (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, karanlık Viktorya döneminde Noel ruhunu yenidencanlandıran Charles Dickens’ın ChristmasBooks eserindeki ortak sembolleri biçemsel olarak incelemektir. Dickensdönemi insanları, karanlık bir dünyada, Endüstri Devriminin derin etkileriniyaşarken, endüstrileşme, yoksulluk, sınıf ayrımı ve değişen değerlerinsonuçlarından müzdariptiler. Duyarlılığı insan doğası ile birleştiren Dickens,Noel hikâyelerinde, İngiliz yaşamında unutulup giden bir kutlamayı yenidencanlandırmıştır. Karanlık Viktorya dönemi ile harmanlanan bu Noel ruhu ileDickens, okuyucularına arzulanan daha iyi bir gelecek resmetmiştir. Dickens’ın üslubu,aile uyumu, bağışlama, yardımseverlik, mutluluk, merhamet ve Noel neşesikonuları ile okuyucusunu eğlendirirken, toplumdaki uyuşmazlıkları ve insanlığınhatalarını sorgulama ve yargılamayı sağlar. Ancak, derin yapıda, mesajlarınıaçık bir şekilde vermek yerine, Charles Dickens, beş Noel hikâyesindeki sembolkullanımı ile okuyucularını vermek istediği mesaja yönlendirir. Bu amaçdoğrultusunda, bu çalışma Dickens’ın, ChristmasBooks eserindeki hikâyeleri aracılığıyla, karanlık Viktorya döneminde hapsolmuşokuyucuları için bir mum yaktığını gösteren ortak sembolleri açıklamayıamaçlar.