Öz Değerlendirmenin Etkisi: Üniversite Seviyesindeki İngilizce Yazı Yazma Dersi Üzerine Bir Durum Çalışması - Kızıl, Vedat; Yumru, Hülya (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Bu makale üniversiteİngilizce hazırlık seviyesinde yabancı dil olarak İngilizce yazı yazmaderslerinde öz değerlendirmenin faydalarını saptamayı amaçlayan 7 haftalık birdurum çalışmasının bulgularını sunmaktadır. Çalışma, bir vakıf üniversitesininİngilizce hazırlık bölümünde okuyan ve B1 seviyesinde olan 5’i kız 12’si erkekolmak üzere toplam 17 öğrenci ile gerçekleştirildi. İlk olarak öğrencilereyazılı bir metni değerlendirilmede kullanılan rubrikler tanıtıldı. Sonraöğrenciler her hafta yazı yazdıkça, ilk üç hafta haftalık bir paragraf ve sonrakidört hafta haftalık bir deneme, öğrencilerden kendi yazılarını uygun rubriklerikullanarak değerlendirmeleri ve sonra öz değerlendirme formlarını doldurmalarıistendi. Ayrıca, çalışmanın ilk haftası ve son haftasında öğrencilere toplamdaiki kez aynı anket uygulandı. İlk anketin amacı öğrencilerin yazı yazmahususunda kendi güçlü ve zayıf yönlerini teşhis edip edemediklerini, yazı yazmakısa sınavlarında kullanılan değerlendirme ölçütlerini anlayıp anlayamadıklarıve de öğretmenleri tarafından verilen geribildirimleri anlayıpanlayamadıklarını incelemekti. Son gün yapılan anketin amacı ise öğrencilerinbu yedi haftalık çalışma sonucunda fikirlerini değiştirip değiştirmediğinigörmekti. Çalışmanın sonuçlarına göre öğrenciler, kullanılan rubrikleri zamanladaha iyi anladılar. Her hafta yapılan öz değerlendirme çalışmaları sayesindekendi öğrenimlerine karşı daha fazla sorumluluk duygusu geliştirdiler. Ayrıcakendi performanslarının hem güçlü yanlarını hem de zayıf yanlarını saptayabilipbuna göre çözümler ürettiler. En nihayetinde kendi öğrenimlerinde daha çoközerk hale geldiler.