Osmanlı Milleti Oluşturma Projesi ve Türkleşme Teşebbüsleri - Uğuş, Mikail (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
19. YüzyılınOsmanlı Tarihinde en hareketli ve çalkantılı olduğu yıllarda OsmanlıMilletlerinin farklı arayışlar içerisinde bulunması ile gün yüzüne çıkanproblemlere Osmanlı müslim tebaasının geliştirdiği Osmanlıcılık, Adem-iMerkeziyetçilik sonrasında Türleşmeye evrilen bir takım gelimeler üzerindedurmaktadır. Bu makale II. Abdülhamid Dönemi Kayı boyumezarlarının/türbelerinin tadilat edilerek yeniden açılması, birkaç soyluaileye hediyeler verilmesi gibi örnekler üzerinden kamusal alanda temsil gücünügösteren basın araçlarındaki sunumlarını sorguluyor.