Transhümanizm: İnsan Simülakrın Sonu - Günay, İbrahim Emre (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Baudrillard’ın simülasyon kuramına göre üretim düzeninden tüketim düzenine ya da ekonomi politikten gösterge ekonomi politiğe geçilmesiyle, insan da diğer her şey gibi simülasyon evreninde bir göstergeye diğer bir deyişle simülakra dönüşmüştür. İnsanın simülakra dönüşümü, sistemle uyumlu ve sistemin hegemonyası sonucu fakat zamanla doğal bir şekilde gerçekleşmiştir. Transhümanist süreç Baudrillard’ın adlandırdığı simülasyon evreninde ortaya çıkarak gelişmiştir ancak planlı ve amaçlı bir şekilde insan doğasına müdahale edilerek, fiziksel ve biyolojik yeni bir tür insanın oluşturulması amaçlanmıştır. Transhümanizm yeni bir tür insanın ortaya çıkacağı başka bir deyişle posthüman ya da hümonoid bir anlayışı hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışmamızda insanın, sistemin gerektirdiği biçimde farkında olmadan kendi ötesine geçmesinin ya da simülakr olmasının sonlandığı, insanın bilinçli bir şekilde fizyolojik ve biyolojik olarak kendini değiştirme kapasitesine ulaşması nedeniyle bir simülakr olarak değerlendirelemeyeceği ve artık doğallığını kaybederek ya da yapaylaşarak posthuman sürecine girdiği gösterilmeye çalışılacaktır. Kısaca çalışmamız Baudrillard’ın simülasyon kuramında ifade ettiği insanın simülakr olma durumunun sonlandığı, insanın transhümanist düşünce temelinde başka bir yapay varlığa bilinçli ve planlı bir şekilde dönüştürülmesi çabası üzerinden nitel bir yaklaşımla ve doküman analizi yöntemiyle ortaya konmaya çalışılacaktır.