Acil Servislerde Sağlık Çevirmenliği: Yabancı Hasta-Hekim Arasındaki İletişim Sürecinde Sağlık Çevirmenlerinin Önemi - Taşdan Doğan, Tuğçe Elif; Tepe, Nagihan (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Bu çalışma, acil servislerde iletişim sorunlarının çözülmesi aşamasında sağlık çevirmenlerinin rolünü Türkiye'deki acil servis hekimlerinin bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Acil serviste sağlık çevirmenliğinin önemine odaklanan sınırlı sayıda çalışma olmakla birlikte bu çalışmaların hiçbiri çevirmenlerin Acil Servisteki rolünü ve iletişim sorunlarının önemini acil hekimlerinin görüşlerine dayanarak değerlendirmemiştir. Dolayısıyla bu çalışma, sağlık çevirmenliğinin hasta-hekim karşılaşmaları üzerindeki farklı etkilerini Türkiye’deki acil hekimlerinin bakış açısıyla değerlendiren öncü bir çalışma niteliğindedir. Bahsi geçen amaç doğrultusunda, acil servis hekimlerinin yabancı hastalarla iletişim sorunları hakkındaki görüşlerini almak amacıyla 14 sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Anketin hazırlanması aşamasında tarama deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde kolay örnekleme yöntemi seçilmiş ve çalışmaya 102 acil servis hekimi dahil edilmiştir. Veriler betimsel analiz teknikleri ile aritmetik ortalama ve frekansları hesaplanarak analiz edilmiştir. Veri analizi sonucunda acil servislerde yaşanan iletişim sorunlarının; anamnez alma süresinin uzamasına, tanı, tedavi ve taburculuk süreçlerinde gecikmelere, gereksiz yere kapsamlı tıbbi tetkiklerin yapılmasına ve tıbbi kaynakların gereksiz kullanımına neden olduğu tespit edilmiştir.