ABD - Afrika İlişkileri: 2022 Liderler Zirvesi ve Gelecek Dönem - Dal, Süleyman (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Dünyanın en büyük nüfuslu kıtalarından biri olan Afrika’ya ilgi her ge-çen gün artmaktadır. Demografik yapıda gençlerin çoğunluğu oluşturması, yer altı ve üstü zenginliklerinin belirginliği, işlenmemiş tarım arazilerinin varlığı, bereketli topraklarıyla dikkatler Afrika’nın üzerindedir. Siyasi ve/veya ekonomik gerekçelerle bu bakir bölge diğer kıta ülkelerinin iştahını kabartmaktadır. Günümüz dünyasının süper güçleri olarak ABD, Rusya ve Çin de kurulacak bu yeni denklemde küresel aktörlük pozisyonlarını sağlamlaştırmak istemektedirler. Afrika’ya ilgisini son dönemde artıran ABD de yaptığı stratejik hamlelerle bu yarışta olduğunu bariz bir şekilde göstermektedir. Bu çalışmada, küresel siyasette etkisi daha da bariz bir şekilde artacak ABD, Çin ve Rusya’nın Afrika üzerindeki rekabeti irdelenerek, bu ülkelerin Afrika ile ikili ilişkileri ele alınmaktadır. Çalışma, ABD’nin Afrika ile gerçekleştirdiği zirvelerin karşılıklı ekonomik ve/veya siyasi ilişkilere etkisinin olup-olmadığı sorusuna odaklanmaktadır. Betimsel analiz yöntemi kullanılan çalışmada yer yer sayısal verilerden istifade edilerek kıyaslamalar yapılmıştır. 2022 ABD-Afrika Liderler Zirvesi ile, kıtaya dönük salt yardım yaklaşımından ticaret ve yatırım anlayışına geçiş yaparak ABD, bölgede global bir oyuncu/aktör olduğunu göstermek istemektedir.