Kadınların Hamilelik Sürecinde Ayaklarında Oluşan Ölçü ve Şekil Değişimlerinin Belirlenmesi - Fındık Suyabatmaz, Habibe; Güzel, Selda (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
İnsan yaşamının ilk evresi anne karnında başlar. Bebek doğuma kadar birçok değişime uğrarken, annede de değişimler meydana gelir. Hamileliği kabullenme ve doğuma hazır hissetme süreçlerinde yaşanan duygusal karmaşalar anne adayını psikolojik olarak etkilerken, fiziksel değişimler de hem sağlığını hem de vücut yapısını etkiler. Bu değişimler hamileliğin üç trimester döneminde farklılık göstermektedir. Vücutta oluşan önemli değişimlerden bir tanesi de ayaklarda meydana gelen ölçü ve fiziksel değişimlerdir. Bu çalışmada hamilelik sürecinde ayak yapısında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Giresun ilinde bulunan hamile kadınlar oluştur-maktadır. Örneklemini ise Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde ikamet eden 10 hamile kadın oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan hamilelerin seçilmesinde Basit Olasılıklı Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Kadınların ayakları hamileliklerinin üçüncü ayından itibaren hamileliğin bitimine kadar her ay, ayda bir kez olmak üzere ölçü ve şekil açısından incelenmiştir. Geliştirilen ölçü formuna ayak üzerinden alınan ölçüler yazılarak, yine şekil değişimlerini belirlemek amacıyla hazırlanan form üzerine sağ ayak çizimleri yapılmıştır. 7 ay boyunca alınan baldır çapı, bilek çapı, kontürpiye, bilek- topuk, tarak (milo), ayak numarası ve ayak uzunluğu ölçüleri tablolar halinde verilmiştir. Ayak şekilleri ise bilgisayar ortamına aktarılarak aylık farklılıklar tek form üzerinde gösterilmiştir. Araştırma sonucunda hamilelerin %40’nın 38 numara ayakkabı giydiği ve aynı oranda (%40) kadının ayak numarasında değişim olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayak şekillerinde en fazla oluşan ölçü değişimleri incelendiğinde iki tane hamile kadının ayak milo ölçüsünün 2,5 cm, birer kişide olmak üzere bilek topuk ölçüsünün 2,2 cm, kontürpiye ölçüsünün 1,8 cm, baldır çapı ölçüsünün 6,8 cm ve ayak uzunluğu ölçüsünün 1,2 cm artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.