John Seed, Kafası Karışıklar İçin Marx (Marx: a Guide for the Perplexed), Çev. Sami Oğuz, Ankara, Dipnot Yayınları, 2021. - Yıldırım, Tamer (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Bu kitap Karl Marx’ın hayatı ve felsefesini yorumlama çabasıdır. Marx 1835 yılında hukuk eğitimi alacağı Bonn Üniversite’sine kayıt yaptırdı. Bir yıl sonra felsefe uğruna hukuk eğitimini terk ettiği Berlin Üniversite’sine geçiş yaptı. 1843’te Friedrich Engels’le ömür boyu sürecek bir dostluğun ve işbirliğinin başlangıcı olacak bir arkadaşlık kurdu. Marx’ı ekonomi politik üzerine çalışmalarla ve İngiliz işçi sınıfı hareketiyle tanıştıran Engels oldu. 1850 ve 1860’lar boyunca düzenli olarak günde on saatini British Museum’da araştırma yaparak ve yazarak geçirdi. 1859’da Ekonomi Politiğin Eleştirisi’ni yayınladı. Belki de en önemli çalışma, temel bir kitap olan Grundrisse idi. Marx 1863 ve 1865 arasında Kapital’in tamamının taslağını oluşturdu ve ilk cildi 1867’de yayınlandı. Marx hayatı boyunca işçi sınıfı hareketinde aktif olarak yer aldı. Marx’ın asıl akademik eğitimi felsefe üzerinedir ancak düşüncesinin olgunlaşmış halinde Marx ekonomi politiğe ve kapitalizmin tarihine odaklanır. Bu kitap beş tema etrafında şekillendi: politika, kapitalizm, ekonomi politik, emek ve işgücü, reform ve devrim. John Seed, kitabın tamamında bu düşünceleri açıklamaya ve savunmaya çalışır.