Havacılık Sektöründe Presenteizm ve İş Performansı: Yer Hizmetleri İşletmesi Çalışanları Üzerine Bir Araştırma - Vural, Selvi (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, presenteizmin iş performansı üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma kapsamında, iş performansı hem görev performansı hem de bağlamsal performans açısından incelenmiştir. Bu araştırma, hava-cılık sektöründe yer hizmetlerinden sorumlu personellerin katılımıyla ger-çekleştirilmiştir. Belirlenen amaç dahilinde, araştırma açısından uygun yöne-timin nicel olduğuna karar verilmiş ve ölçek formları aracılığıyla veriler elde edilmiştir. Çalışanların Presenteizm yönelimlerini belirlemek için "Stanford Presenteizm Ölçeği (SPS-6)" ve iş performansını ölçmek için "İş Performansı Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, presenteizmin (işte varolamama) iş performansı üzerindeki etkisini görev performansı ve bağlamsal perfor-mans açısından göstermektedir. Araştırma sonucu, presenteizmin iş perfor-mansı ile görev performansı ve bağlamsal performans boyutları üzerinde anlamlı yani pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, presenteizmin iş performansı üzerindeki pozitif etkisine dikkat çekmektedir. Ancak, presenteizm ile performans arasındaki bu anlamlı ya da pozitif ilişki, yine de çalışan presenteizminin işletmelerde bir problem olarak görüldüğü gerçeğini tamamıyla ortadan kaldırmamaktadır.