Üstün Yetenekli Öğrencilerin Analitik, Yaratıcı ve Pratik Becerilerinin Geliştirilmesinde Semiyotik Teknoloji Kullanımı: Öğretmen Görüşleri - Ayık, Zekai; Gül, Muhammet Davut (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, üstün yeteneklilerin eğitiminde semiyotik teknolojilerin ro-lünü incelemekte ve bu araçların, Sternberg'in başarılı zeka teorisi doğrultu-sunda, üstün yetenekli öğrencilerin analitik, yaratıcı ve pratik becerilerini nasıl desteklediğini araştırmaktadır. Nitel bir durum çalışması deseninin kullanıldığı araştırmaya, Türkiye’deki bir Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan altı öğretmen, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sınıf gözlemleri yo-luyla katılmıştır. Tematik analiz için MAXQDA kullanılmıştır. Tematik ana-liz, semiyotik teknolojilerin öğretmenlerin içeriği ve katılım stratejilerini öğ-rencilerin ihtiyaçlarına göre uyarlayarak farklılaştırılmış öğretimi mümkün kıldığını ortaya koymuştur. Analitik beceriler problem çözme görevleri ara-cılığıyla, yaratıcı yetenekler dijital tasarım ve deneyler yoluyla, pratik beceri-ler ise işbirliğine dayalı, gerçek dünya uygulamalarıyla desteklenmiştir. An-cak öğretmenler, sınırlı altyapı, himet-içi eğitim eksikliği ve hızlı değişen teknolojinin bu araçların tam entegrasyonunu etkili bir şekilde engellediğini bildirmişlerdir. Öğretmenler, semiyotik teknolojileri etkili bir şekilde kullan-ma konusundaki yeterliliklerini ve güvenlerini artırmak için sürekli mesleki gelişim ihtiyacını ifade etmişlerdir. Çalışma, semiyotik teknolojilerin katılımı ve öğrenmeyi derinleştirme potansiyelini vurgulamakla birlikte, küçük ör-neklem büyüklüğü, öz-beyanlara dayalı veriler ve tek bir kurumsal bağlam gibi sınırlılıkları nedeniyle sonuçların genellenmesinde dikkatli olunması gerektiğini göstermektedir. Bu araştırma, teknolojinin üstün yeteneklilerin eğitimindeki rolünü anlamaya katkı sağlamakta ve çeşitli sınıf ortamlarında semiyotik teknolojilerin farklılaştırma ve beceri gelişimi üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için nicel veriler içeren daha geniş ör-neklemlerle yapılacak çalışmaların gerekliliğini vurgulamaktadır.