Bedensel Engelli Bireyler İçin Arjantin Tango Uyarlaması: Etkilerinin Nitel ve Nicel Değerlendirmesi - Altun, Rıza Özgür (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, fiziksel engelli bireyler için uyarlanmış bir Arjantin tango müfredatının sosyal entegrasyon ve iyi oluş üzerindeki etkilerini incelemek-tedir. Sosyal tango müfredatı, farklı fiziksel yeteneklere uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış olup, katılımcıların duruş, kucaklaşma ve temel adımlar gibi temel tango unsurlarını deneyimlemelerine olanak tanımaktadır. Çalış-mada karma araştırma yöntemi kullanılarak nicel ve nitel veriler bir arada değerlendirilmiştir. Nicel veriler, katılımcıların sosyal becerileri, benlik saygı-sı ve yaşam kalitesindeki değişimleri ölçmek için doğrulanmış ölçeklerle top-lanmıştır. Nitel veriler ise gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilerek katılımcıların kişisel deneyim ve algılarını yansıtmaktadır.Elde edilen bulgular, uyarlanmış sosyal tango programının katılımcıla-rın sosyal işlevselliğinde, öz saygılarında ve genel refah düzeylerinde olumlu gelişmeler sağladığını göstermiştir. Özellikle eleştiriye duyarlılık ve depresif duygulanımda azalma gözlemlenmiş, ancak yaşam kalitesinin bazı boyutla-rında belirgin bir değişiklik tespit edilmemiştir. Bu sonuçlar, uyarlanmış dans programlarının, fiziksel engelli bireylerin sosyal katılımını destekleme ve duygusal iyilik hâllerini iyileştirme potansiyelini ortaya koymaktadır. Ça-lışma, engelli bireylerin topluma daha aktif bir şekilde dahil olabilmeleri için kapsayıcı dans programlarının önemini vurgulamakta ve bu alan için yeni bir perspektif sunmaktadır.