Dini Özgürlükler Raporu Analizi (Kıbrıs Örneği) - Şengil, Mustafa (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından dünya ülkele-ri hakkında hazırlanan dini özgürlükler raporlarının Kıbrıs örneği üzerin-den analizini amaçlamaktadır. Raporlar, Kıbrıs’taki dini durumu güney ve kuzey olmak üzere iki ayrı bölge şeklinde ele almıştır. Bu bağlamda, rapor-larda yer alan konular kronolojik bir yaklaşımla incelenmiş ve Güney ile Kuzey Kıbrıs dikkate alınarak kategorize edilmiştir. Çalışmada, özellikle 2015-2023 yılları arasında yayımlanan raporlar değerlendirilmiş ve genellik-le Ortodoks Hıristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler, Ermeniler, Protestanlar ve Marunîlere ilişkin bilgiler aktarıldığı görülmüştür. Ayrıca ifade özgürlü-ğü, dini liderler arası görüşmeler, başörtüsü ve dini eğitim ile ilgili de her yıl bilgi verilmiştir. Araştırma kapsamında, raporlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar detaylı bir şekilde ele alınmış; ifadelerdeki tutarlılık ve tarafsızlık, farklı bilgi kaynaklarından doğrulama yöntemiyle analiz edilmiştir. Sürekli değişmeyen nüfus verileri ile pandemi gibi ani olayların raporlara yansıyan etkileri de bu süreçte değerlendirilmiştir. Çalışmada her ne kadar raporlarda yer alan tüm olay ve gelişmelere değinilmese de dikkat çeken örnekler üze-rinden tarafsızlık analizi yapılması hedeflenmiştir. Ayrıca, raporlarda sunu-lan bilgilerin farklı kaynaklarla doğruluğunu kontrol etmeye özen gösteril-miştir. Bu çalışma, ABD'nin dini özgürlükler raporlarının Kıbrıs örneği üze-rinden daha önce kapsamlı bir şekilde ele alınmamış olması ve son yıllarda Yahudiler ile Filistin meselesine ilişkin konuların coğrafi yakınlık, jeopolitik ve teopolitik bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulaması bakımın-dan önemlidir. Analizler, dini özgürlükler raporlarının, ülkelerin ABD ile ilişkilerinden etkilendiğini ve tarafsız bir dil kullanmaya çalışsa da genellikle jeopolitik ve sosyopolitik olaylarla teopolitik konuları birbirine karıştırdığını göstermektedir. Buna ek olarak, tarafsızlık çabasıyla bazı yıllık gelişmelerin diğer dini grupların inançsal refleksleri bağlamında raporlara yansıtılmadığı da gözlemlenmiştir. Bu dönemin etkilerinin ilerleyen yıllarda daha net bir şekilde anlaşılabileceği aşikardır. Araştırma, ABD dini özgürlükler raporla-rının 2015 sonrası ve Kıbrıs örneği ile sınırlıdır.