Suriyelilerin Dönüş Süreçleriyle İlgili Yayınlanan Haber Yorumlarında Siber Zorbalık ve Nefret Söylemi Üzerine Bir Analiz - Öngel, Alpaslan; Özdemir, Vahit (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Günümüzde sosyal paylaşım ağları haber üretim ve okuma süreçlerinde etkin bir konumdadır. Topluluklar haber videolarına genellikle YouTube üzerinden ulaşmakta ve haberleri bu platformlar aracılığıyla takip etmekte-dir. Bu platformların en önemli özelliği etkileşimi olanaklı hale getirmesidir. Sosyal paylaşım platformlarının etkileşim özelliğinin birçok avantajı olduğu gibi aynı zamanda dezavantajları da vardır. Bireyler bu platformların sağ-lamış olduğu etkileşim özelliği neticesinde ötekileştirici ifadeler, siber zorba-lık ve nefret söyleminde bulunabilmektedir. Sosyal paylaşım platformlarında nefret söylemi kullanıcı yorumlarıyla yeniden üretilebilmekte ve dolaşıma sunulabilmektedir. Bu çalışmada “Sözcü TV (9 Aralık 2024), NTV (11 Aralık 2024) ve ATV Haber (8 Aralık 2024)” tarafından 8-11 Aralık 2024 tarihle-rinde Suriyelilerin memleketlerine dönüş süreçleriyle ilgili yayınlanan haber-lere dair beğeni, izlenme sayıları, en çok beğeni alan yorum ve toplam 1.496 Youtube yorumu ‘Maxquda’ programı kullanılarak incelenmiş ve içerikleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda Suriyelilere yönelik öteki-leştirici ve nefret söylemi barındıran ifadelerin sıklıkla kullanıldığı tespit edilmiştir.