Suriye’deki Rejim Değişikliğinin Çerçevelenmesi: Medya-Dış Politika İlişkisi Bağlamında Sputnik International’a Dair Bir İnceleme - Duman, Talha İsmail (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu makale, 8 Eylül 2024 ile 8 Mart 2025 tarihleri arasındaki 121 haber ve görüş yazısını inceleyerek, Sputnik International’ın Suriye’deki rejim de-ğişikliği sürecini aktörler ve olaylar bağlamında nasıl çerçevelediğini ve bu çerçevelerin Rusya’nın dış politikasıyla uyumunu analiz etmektedir. Araş-tırma, çerçeveleme kuramı ile medya-dış politika ilişkisi literatürüne dayan-makta ve nitel içerik analizi yöntemini kullanmaktadır. Bulgular, muhalifle-rin Şam’da kontrolü ele geçirdiği 8 Aralık’tan önceki dönemde, Suriye’deki çatışmaların, Ukrayna ve Batı destekli “terörist” grupların faaliyetleri olarak tanımlandığını, Rusya ve Esad Yönetimi’nin ise istikrar sağlayıcı aktörler olarak sunulduğunu göstermektedir. Baas rejiminin devrilmesinin ardından ise ani bir söylem değişikliği yaşanmış ve temel sorun, muhaliflerin yönetimi ele geçirmesinden ziyade, ABD ve Batılı ülkelerin Suriye’yi istikrarsızlaştır-ma ve Rusya’nın bu ülkedeki etkisini zayıflatma çabası olarak yeniden ta-nımlanmıştır. Rejim değişikliği öncesi söylemlerde de yer bulması bakımın-dan bir sürekliliğe işaret eden dış aktörlerin istikrarsızlaştırma çabaları, 8 Aralık sonrasında daha belirgin olarak vurgulanmıştır. Tüm bunlardan ha-reketle, medya-dış politika ilişkilerinde öne çıkan elit-odaklı yaklaşımla uyumlu olarak, Sputnik’in haber söylemlerinin Rusya’nın dış politikasıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiği tespit edilmiştir.