Hatay’daki Öğretmenlerin Deprem Farkındalığı ve Öğretme Motivasyonu: Karşılaştırmalı Bir Analiz - Ramazan, Sevsem; Tüysüz, Harun (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı Hatay’a yeni atanan öğretmenlerle Hatay’da ön-ceden beri çalışan öğretmenlerin deprem farkındalık düzeyleriyle öğretme motivasyon düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma, nicel yöntemlerden biri olan ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Çalışmanın örnekle-mini Hatay ilinin Antakya, Defne, Samandağ, İskenderun, Kırıkhan ve Yay-ladağı ilçelerinden toplam 420 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sürdürülebilir Deprem Farkındalık Ölçeği ile Öğretme Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Öğretme Motivasyonu Ölçeği’nin iç tu-tarlılık katsayısı .843 olarak, Sürdürülebilir Deprem Farkındalık Ölçeği’nin iç tutarlılık katsayısı .877 olarak tespit edilmiştir. Katılımcı öğretmenlerin dep-rem farkındalıkları ve öğretme motivasyonları çeşitli değişkenlere göre ince-lenmiştir. Araştırmada Bağımsız Gruplar T-Testi, Pearson Korelasyon Ana-lizi ve Tek Yönlü ANOVA testleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda öğretmenlerin deprem farkındalıkları ile öğretme motivasyonları arasında pozitif yönde anlamlılık elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, öğret-menlerin deprem farkındalıklarının artırılmasının öğretme motivasyonlarını da olumlu yönde etkileyeceği saptanmıştır. Bu doğrultuda öğretmenlere yö-nelik deprem farkındalık eğitimlerinin artırılması önerilmektedir.