Hadis, Eğitim ve Kimlik: İmam el-Nevevî’nin Kırk Hadis’inin Malezya Ulusal Müfredatına Entegrasyonu Üzerine Bir İnceleme - Alhattab, Sevdenur (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu makale, İmam el-Nevevî’nin Kırk Hadis’inin Malezya ulusal eğitim müfredatına entegrasyon sürecini incelemektedir. Makale, İslamî eğitimin ulusal kimlik inşasındaki rolünü hadis ekseninde ele almakta olup 2023 yı-lında başlatılan ve 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde uygulamaya konu-lan “Kırk Hadis Projesi”ne (Penghayatan Hadis 40) odaklanmaktadır. Bu proje, JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) olarak anılan “Malezya İs-lam Gelişim Dairesi”nin iş birliğiyle Malezya Eğitim Bakanlığı nezdindeki okullarda ülke genelinde yürütülmektedir. Sonuç bölümünde, projenin etki-sine ilişkin (etki ölçümünün yokluğu, uygulamanın sahadaki yansımaları) değerlendirmelerle birlikte; öğrenci tutum anketleri, disiplin istatistiklerinin takibi, öğretmen yeterliklerinin hizmet içi değerlendirilmesi ve ortak değer temelli tamamlayıcı modüllerin geliştirilmesi gibi öneriler sunulmuştur. Ça-lışmanın kapsamı yalnızca temel eğitimle sınırlı kalmayıp Malezya’nın çeşitli üniversitelerindeki hadis eğitiminin yapısı ve yöntemleriyle bu ve benzeri projelere zemin hazırlayıp katkı sağlaması bakımından hadis öğreniminin akademik yönden ne durumda olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araş-tırmanın amacı, hadis eğitiminin bir eğitim-öğretim materyali olmasının öte-sinde kimlik ve değer inşası aracı olarak kullanılma biçimini ortaya koymak-tır. Bununla birlikte bu ve benzer içerikli projelerin olası problemleri de ma-kalede analiz edilmektedir. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma esas alınmakta olup doküman incelemesi yoluyla resmî raporlar, müfredat belge-leri ve akademik kaynaklar incelenmektedir. Bu çalışma, “Kırk Hadis Proje-si” ile ulusal kimlik inşası arasındaki ilişkiyi kapsamlı biçimde ele alan litera-türdeki muhtemelen tek örnektir.