Öğretmenlerin Çok Dillilik ve Diller Arası Geçiş Hakkındaki İnançları ve Görüşleri - Aysu, Semahat; Göçerler, Harun (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2025)
Bu nitel çalışma, Türk ilkokul, ortaokul ve lise ortamlarında yabancı dil öğretmenlerinin diller arası geçiş kullanımına ilişkin görüşlerini, inançlarını ve uygulamalarını incelemektedir. Tematik analiz kullanarak yapılan bu çalışma, öğretmenlerin diller arası geçiş kullanımının eğitimsel faydalarını nasıl gördüklerini ve kurumların sınıfta kullanımını ne ölçüde ko-laylaştırdığını veya engellediğini araştırmaktadır. Sonuçlara göre, diller arası geçiş kullanımının öğrenci katılımını ve motivasyonunu artırmada büyük bir katkısı bulunmaktadır. Öğretmenler, öğrencilere yabancı bir dile ek olarak kendi ana dillerinde (L1) eğitim vermenin daha sıcak ve teşvik edici bir öğrenme ortamı yarattığını, mevcut bilgiyi güçlendirdiğini ve uzun süreli hafızayı teşvik ettiğini belirtmiştir. Bununla birlikte, çalışma aynı zamanda öğretmenlerin diller arası geçiş eğitimi eksikliği, çok dilli pedagojilere ku-rumsal muhalefet ve yalnızca İngilizce düzenlemelerine bağlılık gibi bazı önemli engellere de işaret etmektedir. Bu zorluklara rağmen, çok sayıda katılımcı çeviri dil kullanımını çalışmalarına entegre etmeye istekli olduklarını ve avantajlarının daha fazla farkına vardıklarını söylemiştir. Diller arası geçiş bağlama duyarlı olmasına rağmen, sonuçlar uluslararası literatürle tutarlı olmakla birlikte, bu çalışma Türkiye'de yabancı dil derslerine, diller arası geçişin başarılı bir şekilde dahil edilmesini kolaylaştırmak için müfredat değişikliğinin, mesleki gelişimin ve kurumsal desteğin gerekliliğini vurgula-maktadır.