Türkiye Yüzyılı Maârif Modeli: Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında Değerler Eğitimi Üzerine Bir İnceleme - Ulusoy, Ahmet (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2026)
Eğitimde değer kazandırma; bireyin karakter gelişimini, toplumsal duyarlılığını ve eleştirel düşünme becerilerini destekleyen bütüncül bir gelişimi esas alır. Küreselleşen ve sürekli değişen dünya koşulları, eğitim yaklaşımlarının yeniden yapılandırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Türkiye’de millî kimlik, kültürel değerler ve çağın gerektirdiği eleştirel düşünme becerilerini bir arada geliştirmeye yönelik 2023 yılında uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maârif Modeli, “Köklerden Geleceğe” vizyonu doğrultusunda sosyal bilgiler dersinde, değerler eğitiminin sistematik olarak yer almasını öngörmektedir. Sosyal bilgiler dersinde yer alan değerler eğitimi, millî kimlik, tarih bilinci, kültürel mirasın korunması ve demokrasi gibi kavramların sistematik olarak işlenmesine olanak tanır. Türkiye Yüzyılı Maârif Modeli’nde bu yaklaşım, öğrencilerin geçmişten günümüze uzanan bilgi ve deneyimlerinin yanı sıra, geleceğe yönelik beceriler geliştirmelerini sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu araştırma, 2024 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda belirlenen değerlerin, öğrenme-öğretme süreçlerine ne boyutta yansıdığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda yer alan değerler eğitimine ilişkin içerikler, ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile desenlenmiştir. Araştırmanın verileri konuya ilişkin dokümanlardan derlenmiş ve betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında; 2024 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda değerlerin kazandırılmasında eleştirel düşünme, problem çözme, iş birliği ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine yönelik stratejik pedagojik yaklaşımların benimsendiği tespit edilmiştir. Bazı öğrenme alanlarında, belirlenen değerlerin aktarılma-sına ve öğrenme-öğretme uygulamalarının zenginleştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.