Körfez Arap Ülkeleri-Çin Siyasi ve Ekonomik İlişkilerinin Neoklasik Realizm Perspektifinden Analizi - Üçağaç, Ahmet (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2026)
Bu çalışma, son yıllarda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile Çin Halk Cumhuriyeti (Çin) arasında yaşanan yakınlaşmayı mümkün kılan faktör-leri incelemektedir. Küresel düzeyde genelde Batı’nın, özelde ise Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) geleneksel müttefiki olan KİK ülkelerinin son yıllarda ABD ile ilişkilerini krize sürükleyebilecek ölçüde Çin ile yakınlaşma yoluna girmeleri uluslararası politika araştırmacılarının mevcut küresel düzen içerisinde açıklamakta zorlandığı bir gelişme oldu. Dolayısıyla küresel, yerel ve bölgesel siyasette önemli kırılmalara işaret eden bu durum çözümlenmesi gereken önemli bir sorunsalı gün yüzüne çıkardı. Bu bağlamda ABD’ye rağmen taraflar arasında derinleşen ilişkilerin çok düzeyli bir yaklaşımla çözümlenebileceği iddiasında olan bu çalışma “KİK, genel olarak dünyada, özel ola-rak Ortadoğu’da önemli bir oyuncu olarak yükselen Çin ile ilişkilerini neden ve nasıl geliştirebildi?” sorusuna yanıt aramaktadır. Bu çerçevede çok düzeyli bir analiz çerçevesi sunan neoklasik realizm, çalışmaya teorik olarak rehberlik ederken, tarafların birbirlerine yakınlaşma tercihlerinin siyasi, ekonomik ve savunma boyutlarını anlamak için süreç izleme yöntemi kullanılacaktır.