Kelam İlminin Oluşum Sürecine Dair Sistematik Bir Analiz: Hayrettin Nebi Güdekli, Kelam'ın Teşekkülü: Bilgi, Varlık ve Tanrı, İstanbul: Klasik Yayınları, 2024 - Boşnak, Muhammed (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2026)
Hayrettin Nebi Güdekli’nin Kelâmın Teşekkülü isimli eseri kelâm ilminin tümel bir disiplin olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu yönüyle eser kelâmın ilk yıllarından itibaren ortaya çıkan ve filozoflarca cedel ilmine indirgenen kelâmın mâhiyetinin metafizikle aynı olduğunu ortaya koymaya çalışmakta-dır. Bu yönüyle alanda önemli bir tartışma başlatmış gözükmekte ve kendi-sinden sonraki çalışmalara yön vermektedir. Çalışmamız bu eserin daha iyi anlaşılması için içerik ve yöntem yönünden incelemekte ve eserin neden ol-duğu tartışmaları ortaya koymaktadır.