Sektöründe Örgütsel Bağlılık: Doğu Karadeniz Bölgesinde Özel Bir Banka Örneği - Asiltürk, Ayşe; Ulusoy, Mesut Esat; Ulusoy, Eda (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Örgütsel bağlılık kavramı, çalışanların örgütselamaç ve değerleri kabul etmede güçlü bir inanca sahip olması; örgüt yararınıdikkate alarak üst düzey çaba harcama arzusu ve örgüt üyeliğini sürdürmeyönünde güçlü bir istek duyması olarak tanımlanmaktadır. Literatürde örgütselbağlılık ile ilgili değişik sınıflandırmalar yapılmış olmakla birlikte duygusalbağlılık, zorunlu bağlılık ve normatif bağlılık alt boyutları üzerindedurulmuştur.Bu çalışma Türkiye'dekikatılım bankacılığı literatürüne katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.Çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren özel bir katılımbankasındaki toplam 53 banka çalışanı üzerinde Allen ve Meyer (1990) geliştirdiğive Wasti (2000) tarafından Türkçe’ye uyarlanan örgütsel bağlılık anketininuygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesini içermektedir. Araştırmasonucunda banka çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeyleri ile medeni durum,cinsiyet, çalışma süresi, unvan, gelir düzeyi değişkenleri arasında istatistikselolarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışanların örgütsel bağlılık puanortalamaları değerlendirildiğinde duygusal bağlılık puan ortalamalarının,zorunlu ve normatif bağlılık puan ortalamalarına göre daha fazla olduğugörülmüştür.