Fıkıhtan Faşizme: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Günah ve Suç Çeviren Hamdi Çilingir, İstanbul: Ekin Yayıncılık 2018. - Kahraman, Zeynep (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Hukuk,adalet ve vicdan insanlığın kaderini ve kederini belirlemeye devam ediyor.Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreçte ceza hukukunungeçirdiği değişimler, reformlar ve bu safhalarda devlet, birey, toplum ve dininyeniden tanımlanıp konumlandırılması, nihayetinde de faşist bir ceza hukukununkabul edilmesi... Tüm bu aşamalar, içinde yaşadığımız dönemin parametrelerinibelirlemiştir. Kanunlar, toplumun muhafazası ve devamı; ıslahı ve iyileşmesiiçin elbette gereklidir; fakat kanun, toplumu ve bireyi değil de bizatihikendisinin muhafazası ve idamesi için var ise toplum ve bireyin mevcudiyetidevletin gölgesinde kalıyorsa, devlet tek mağdura dönüşüyorsa,  hukuk varoluş nedeninden bir hayli uzaklaşmışdemektir.