Mezheb İmamlarının Cuma Namazı Hakkındaki Görüşleri ve Delilleri, Doç. Dr. Recep Çetintaş, İstanbul: Asalet Yayınları, 2019, 272 s. - Dilek, Uğur Bekir (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2021)
Namazı dinin direği olarak gören İslâm dininde, cuma namazı müminlerin haftalık bayramı olarak nitelendirilmiş ve hutbe içermesi, cemaatle kılınmasının şart olması ve kaza edilememesi şeklinde taşıdığı özellikler nedeniyle beş vakit namaza nazaran ayrıcalıklı bir konuma sahip olmuştur. Bu ayrıcalıklı konumu nedeniyle mezhep imamları bu namazda, gerek vücûb şartları gerekse sıhhat şartları ile alakalı olarak beş vakit namaza ilaveten bazı şartlar aramışlardır. Bu şartların neler olduğu ve mezhep imamlarının aradığı ilave şartların Kur’an ve Sünnet’e muvafık olup olmadığı öteden beri tartışma konusu edilmiş ve bu konuda çeşitli eserler kaleme alınmıştır. Bu eserlerden birisi de Doç. Dr. Recep Çetintaş tarafından kaleme alınan “Mezheb İmamlarının Cuma Namazı Hakkındaki Görüşleri ve Delilleri” isimli eserdir. Bu eser, Türkiye’de konunun yoğun bir şekilde tartışıldığı 1990’lı yıllarda yazarın kaleme aldığı “Devlet, Siyaset, İbadet Üçgeninde Cuma Namazı” adlı eserin üçüncü baskısı olup, bu baskıda dönemin tartışmalarından önemli ölçüde uzaklaşılmış ve cuma namazında aranan şartlarla alakalı olarak mezhep imamlarının görüşleri ve delillerinin değerlendirilmesi ön plana çıkarılmıştır.