Çokkültürlülük, Dinî Çoğuculuk ve Avrupa’daki Müslümanlar - Düzce, Mesut (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2022)
Günümüzde çokkültürlülük toplumların içinde bulunduğu bir verili du-ruma göndermede bulunmaktadır. Bugünkü toplumsal bağlam farklı renkle-rin oluşturduğu, farklı dil, din, kimlik ve kültürlerin bir arada yaşadığı heterojen bir kamusallığa işaret etmektedir. Bu verili durum, pek çok bakımdan farklılıklara sahip olan insanların biraradalığını gerektirdiği için çokkültürlülüğün bir problem olarak da ortaya çıkmasına zemin oluşturmaktadır. Bu çalışmada çokkültürlülük bağlamında Avrupa’daki Müslümanların durumu ve yaşadıkları meseleler ele alınmıştır. Bu çerçevede önce çokkültürlülük kavramı üzerinde durularak onun nasıl anlaşıldığı tartışılmış, ardından çokkültürlülüğe ilişkin geçmişte ve modern dönemde geliştirilen bazı yaklaşımlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Daha sonra ulus-devlet ile çokkültürlülük ilişkisi üzerinde durulmuştur. Son olarak dinî çoğulculuk tartışmaları da dikkate alınarak Avrupa’daki Müslümanların durumu değerlendirilmeye çalışılmıştır.