Pazarlama İletişiminde Yeni Strateji "Debranding": Gıda Ürünlerinin Ambalaj Tasarımına Yönelik Nitel Analiz - Karabulut, Burak (Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 2023)
Markaların tüketicilerle kurduğu en önemli görsel iletişim elementlerin-den biri ambalajdır. Bu noktada bir pazarlama iletişim elementi olan ambalaj tasarımı, çeşitli alanlarda uzman kişilerin bir araya gelerek hazırladığı önemli marka öğelerindendir. Diğer taraftan artan rekabet ortamı, değişen tüketici ve dönüşen dünyanın gereklilikleri doğrultusunda yeni pazarlama stratejileri de geliştirilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan ambalajın tasarlanması sürecinde geliştirilen yeni stratejilerden biri debranding’tir. Ürünün ambalaj tasarımından marka logosu ve sloganı gibi öğelerin çıkartılmasına debranding denmektedir. Araştırmanın amacı katılımcılardan debranding stratejisi uygulayan gıda ürünlerinin ambalaj tasarımı hakkındaki düşüncelerini öğrenmektir. Araştırma kapsamında 12 katılımcıyla yarı yapılandırılmış sorular üzerinden birebir görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada 3 öğrenciyle yüz yüze 9 öğrenciyle telefon üzerinden görüşmeler yapılmış, ardından elde edilen veriler transkripte dönüştürülmüştür. Daha sonra transkriptler Maxqda 2020 programı kul-lanılarak kodlanmış, içerik analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda katılımcıların debranding stratejilerine karşı görüşlerinin olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunda gıda ürünlerinin ambalaj tasarımlarında logo yerine isim veya çeşitli duygu durum içeren kavramların yerleştirilmesine karşı olumlu oldukları saptanmıştır.